Prefata – Cartea ” Din toata inima „, de Rodica Filip

           „Instrumentul din mâinile tale nici atunci când cântă nu-şi taie legătura cu obârşia, cu materialele din care-i făcut, şi cu procesul prin care e alcătuit şi de fapt numai prin asta are acoperire. Degetele nici nu cântă la vioară, ci prin ea se obţine atingerea de elementele de bază din apă, aur, foc sau pământ, laolaltă cu tainele acestora, care în fiecare instrument sunt altfel îmbinate.” (Milord Pavic) De fapt, femeia este asemenea viorii: legăturile ei tainice, interioare sunt cele care o definesc, care o determină să acţioneze în diferite moduri. Rodica Filip reuşeşte în această carte să surpindă mecanismele unei feminităţi puternice, care îşi parcurge linia existenţială într-o paralelă fericită cu viaţa din abundenţă, câştigată în odaia ascunsă, în prezenţa lui Dumnezeu. Aici nu se poate evita observarea faptului că energica scriitoare oferă o dinamică veselă a metodei prin care se poate ajunge la această existenţă: „Viaţa trăită, zi de zi, cu Cristos, este viaţa din belşug! Şi belşugul acesta este prezenţa Lui. Îţi poţi dori mai mult? El este gata să-ţi umple toată inima cu acest belşug!”

Cartea  este asemenea autoarei, o venă în care sângele se mişcă plin de viaţă, cu intensitate, dar şi cu sensibilitatea proprie unei feminităţi pure, în sensul clasic al termenului: „Uimitor! Inima unei femei poate fi un loc deosebit de încântător, unde găseşti comori neînţelese de iubire, compasiune şi putere de sacrificiu. Poate purta în ea, în acelaşi timp, admiraţie pentru splendoarea unui trandafir, milă pentru suferinţa unei prietene, durere pentru moartea cuiva drag, apreciere pentru o plăcintă bună, simpatie pentru o vânzătoare amabilă, bucurie pentru rezultatul unui test de sarcină, cât şi admiraţie pentru Dumnezeu.”

Dezamăgirea vieţii lui Tolstoi a constat în imposibilitatea trăirii unei vieţi de sacrificiu la modul cel mai total. Sub aceiaşi termeni, dar cu alte semnificaţii, Rodica Filip vorbeşte despre o autenticitate totală a creştinismului în rândul femeilor : o viaţă de tipul « totul sau nimic ». „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta,  cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău!” (Matei 22:37). Simpla punere a acestei probleme în contextul unei astfel de cărţi aduce la lumină o înţelegere în profunzime a psihologiei feminine. Aici e punctul cel mai tare al insulei lui Ioan Groşan: femeia este prin excelenţă o fiinţă creată pentru a oferi totul sau pentru a-şi hrăni egoul la modul cel mai adânc. Ea trebuie să îşi înţeleagă structura de Eva, de dătătoare de viaţă în orice fel posibil. Parcurgerea diferitelor tipuri de dragoste, de la eros până la agape aduce în prim plan miza scriitoarei: înţelegerea faptului că asemenea Celui care a dat totul, femeia trebuie să privească prin perspectiva oferită de Pessoa în Marinarul: „Singură marea altor pământuri e frumoasă. Cea pe care o vedem ne dă întotdeauna nostalgia celei pe care n-o vom vedea niciodată.” Interpretăm aici: noi nu vedem la propriu marea care ne aşteaptă în veşnicie, dar viaţa pe care o avem acum ne aminteşte mereu de frumuseţea ei, de aceea dragostea agape e cea pe care o căutăm – ea este o umbră a vieţii viitoare.

O carte a încurajării, presărată cu un optimism abundent, specific lui E. Stanley Jones. Aici totul vorbeşte despre faptul că nimic nu a fost făcut fără El, că nimic nu e la întâmplare, mai exact. „Inima mea a găsit acolo, în pustiu, putere pentru a merge mai departe pentru că El-Roi este gata să privească spre o femeie neînsemnată ca mine şi să facă promisiuni pe care nimeni altul nu le poate face, pentru că numai El este Atotputernicul Adonai. În credincioşia Lui, El a împlinit toate promisiunile făcute.” Sau: „Indiferent care este domeniul în care ai fost înşelată de Satan, fie că ţi-a furat nădejdea, fie că şi-a strecurat ura în loc de dragoste, fie ţi-ai pierdut autoritatea spirituală, ai îndrăzneală şi revendică-ţi chiar acum drepturile pe care le ai prin îndurarea lui Dumnezeu. El te-a creat să fii stăpână. Şi când spun asta, mă refer la autoritatea care ţi s-a dat, în calitate de urmaşă a lui Cristos.”

Mai amintesc faptul că umorul este la loc de cinste în paginile acestei cărţi, iar această modalitate folosită de autoare pentru a exprima anumite adevăruri creează o flexibilitate a cărţii, încurajând citirea acestor rânduri de către un public feminin larg, dar nu numai: „Cu totală dezinvoltură, pentru că nu avea de cine să se ruşineze, nici pe cine să impresioneze, Adam rosteşte memorabilele cuvinte „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi „femeie”, pentru că a fost luată din om.”(Geneza 2:23). Scurt şi la subiect, primul bărbat avea creativitatea de a exprima, în   puţine cuvinte, mulţumirea profundă pentru cea mai valoroasă piesă din puzzle-ul existenţei sale.” Recomand cu cea mai mare căldură citirea acestei cărţi despre femei – despre adevăratele femei, valoroasele piese din puzzle-ul vieţii celor din jur.

Prefata la cartea, ” Din toata inima” , Ligia Seman

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s