MENTALITATEA DE VICTIMĂ SI MENTALITATEA DE INVINGATOR

O victimă este o persoană care este supusă opresiuilor, dificultăţilor sau unui tratament greşit (o victimă a oicărui mod de abuz emoţional, sexual sau fizic). Exemple de dificultăţi care pot duce la victimizare: divorţ, abandon, agresine fizică, agresiune sexuală, respingere, eşecuri, acuzaţii false, critică nedreaptă, scopuri neîmplinite, visuri nerealizate. Vechiul Testament – ebraică – noţiunea de victimă ”cheleka” care înseamnă ”nefericit, nenorocit, ghinionist”. Alte traduceri din Vechiul Testament pt victimă: cel ucis, cel nenorocit, cel mort, cel rănit, cel lovit de moarte, cel junghiat, tăiat.
Ce este mentalitatea de victimă? Mentalitatea de victimă este un mod de gândire datorită căruia o persoană ce a fost cândva victimizată continuă să trăiască în vechile tipare de gândire simţindu-se fără putere chiar şi după ce victimizarea a luat sfârşit. Oamenii cu o mentalitate de victimă tind să-i vadă pe alţii puternici, dar pe ei înşişi se văd neputincioşi.
Mentalitatea de învingător – percepe încercările în viaţă ca şi provocări, vede puterea lui Dumnezeu dincolo de puterea omenească, atotsuficientă indiferent cât de dificile sunt proiectele sau însărcinările ce i-au fost încredinţate. Spune : „Pot totul în Hristos care mă întăreşte” pentru că se bizuie pe capacitatea lui Dumnezeu ce a fost pusă în copii Lui pentru a îndeplini scopul în viaţă. Spune: nu m-am născut să fiu o victimă a vieţii, societăţii şi a diavolului ci să fiu o parte a soluţiei lui Dumnezeu pentru lumea din jurul meu!
Viktor Frankl, supravieţuitor al lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz, definea libertatea supremă drept „abilitatea de a-ţi alege atitudinea în orice circumstanţe, abilitatea de a-ţi alege propria opţiune.” Cea mai cumplită închisoare din lume este cea în care ne ferecăm singuri — mintea noastră. Mentalitatea de victimă ne ciunteşte abilitatea de a creşte şi ne macină puterea dată de Dumnezeu ca să trăim biruitori. Mentalitatea de victimă trebuie eradicată complet din gândirea noastră.
Nimeni nu te poate ţine în situaţia în care eşti decât tu însuţi. Începe de astăzi să-ţi asumi responsabilitatea de a părăsi statutul de victimă şi de a deveni un învingător. Termenul „responsabilitate” derivă din cuvântul rădăcină „răspuns.” S-ar putea să nu poţi controla tot ce îţi fac alţii, dar poţi controla răspunsul tău la acţiunile lor. Răspunsul tău determină libertatea şi creşterea ta! S-ar putea ca alţii să fie responsabili de modul în care ai ajuns în situaţia în care eşti, dar numai tu poţi decide dacă te vei complace în aceste circumstanţe, sau vei începe să trăieşti deasupra lor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s