INSEMNATATEA TALlITUL

CE ÎNSEAMNA TALlITUL PENTRU EVREI SI CORESPONDENTELE GRANDIOASE ALE SEMNIFICATIEI LUI IN VIATA CRESTINULUI. AVEM VALOARE IN OCHII LUI DUMNEZEU!
Ce este TALLITUL? Este şalul evreiesc –purtat de orice bărbat evreu( nu doar de preot) un vesmânt special făcut dintr-o bucată dreptunghiulară. În cele 4 colţuri ale talitului erau ataşaţi prin găurele cele patru colţuri – ciucuri – (tzitzit). Ciucurii erau confecţionaţi dintr-un fir albastru foarte scump. Era nevoie de câteva mii de melci pentru a obţine culoarea acea culoare albastră specifică talitului. Pentru a respecta porunca divina, evreii poarta (chiar si in ziua de astazi) pe sub haine un vestmant special, facut dintr-o bucata dreptunghiulara de material si are in mijloc o gaura pentru a putea fi imbracat peste cap (ca un poncho). In cele patru colturi ale acestui vestmant numit tallit katan (talit mic) sunt atasati, prin patru gaurele, cei patru ciucuri (tzitzit). Conform poruncilor Torei, talit katan trebuie purtat chiar si in ziua de astazi de catre toti barbatii evrei.
INSEMNATATEA TALlITUL
1. Autoritatea unui evreu
Evreii semnau cu acest tallit. Îl înmuiau în cerneală şi semnau cu el. Proorocii tăiau din el şi din părul lor şi-l lăsau în faţa împăraţilor dupa ce îşi transmiteau mesajul profetic.
1Samuel 24: 5 – (David tăiase colţul hainei lui Saul – tremura – pentru ca nu avea avoie; 1Samuel 24: 20 – Saul spune că autoritatea i-a fost luată (Vede profetic)

2. Şalul rugăciunii – intimitatea cu Dumnezeu
Pentru evrei, tallit-ul (șalul de rugăciune) este un accesoriu întrețesut în viața lor zilnică, de la rugăciunile de dimineață și rugăciunile de seară, la Shabbat si la fiecare sărbătoare. In Numeri 15:37-41, Dumnezeu i-a poruncit lui Moise: „Vorbește-le copiilor lui Israel și spune-le să-și facă, din neam în neam, un ciucure la colțurile veșmintelor lor și să pună un fir albastru peste ciucurele acesta din colțurile veșmintelor. Când veți avea ciucurele acesta, să vă uitați la el și să vă aduceți aminte de toate poruncile Domnului, ca să le împliniți…”
3.Era folosit la ceremonialul de nuntă – un simbol al legământului – şalul legământului
Tallit-ul reprezintă cele patru aripi ale lui Dumnezeu. În timp ce evreii se înfășurau în tallit spuneau, rosteau binecuvântarea, așa cum o fac și astăzi: „Baruch Attah Adonai Eloheinu Melech Ha’olam asher kidshanu bemitzvotav vetzivanu lehit’atef betzitzit”… Binecuvântarea se traduce astfel: „Binecuvântat ești Tu, Doamne, Dumnezeul nostru, Regele Universului, care ne-ai binecuvântat cu poruncile Tale și ne-ai poruncit să ne înfășurăm în ciucuri.”… Talmud-ul învață că atunci când porți tallit-ul ești acoperit de Dumnezeu. Tallit-ul era un semn de aducere aminte că orice iudeu care îl purta era conectat la promisiunile veșnice și activate în prezent, făcute de Dumnezeu în Torah.
Ca un iudeu practicant al Legii, Isus a purtat tallit –ul.

Femeia cu scurgere de sânge nu avea multitudinea promisiunilor pe care noi le avem legate de jertfa lui Hristos, dar ştia un adevăr:

Matei 9: 21 Caci isi zicea ea: „Numai sa ma pot atinge de haina Lui , si ma voi tamadui.”

„haina Lui” – in original – colturile tallitului, adica autoritatea Lui
In anul mortii imparatului Ozia, am vazut pe Domnul sezand pe un scaun de domnie foarte inalt, si poalele mantiei Lui umpleau Templul. ( Isaia 6:1)

Maleahi 4:2 Dar pentru voi care vă temeţi de Numele Meu, va răsăsri Soarele neprihănirii şi VINDECAREA va fi sub ARIPILE Lui; veţi ieşi şi veţi sări ca viţeii din grajduri

Colturile talitului se numeau „ aripi”. Vindecarea este sub aripile Lui.

Caci heruvimii aveau aripile intinse peste locul chivotului si acopereau chivotul si drugii lui pe deasupra. (1Reg.8:7)

Slava Lui – Prezenta slavei sale se odihneste acum in noi, precum in Vechea Lege slava prezentei Lui( shekina – flacara albastra) – era in interiorul chivotului. Dar peste chivot vegheau heruvimii cu aripile intinse. Acestia acopereau chivotul dar si drugii lui pe deasupra.

El te va acoperi cu penele Lui si te vei ascunde sub aripile Lui. Caci scut si pavaza este credinciosia Lui! (Ps.91:4)
Orice problema ai avea – increde-te in credinciosia Celui care te acopera cu aripile autoritatii Lui. Adica – nimic nu poate sa treaca peseta autoritatea Lui pentru a ajunge la tine. Nici un fir de par nu cade fara acordul autoritatii si suveranitatii Lui. Si daca pana si firele de par ce ne cad a caror evidenta este banala pentru noi, dar de El ne sunt numerate, cu atat mai mult orice incercare este cantarita de El inainte sa vina in viata noastra. Deasemenea – daca autoritatea suprema este a Lui – aceasta inseamna ca in orice fel de incercari – noi suntem predestinati sa domnim impreuna cu El:
Daca deci prin greseala unuia singur, moartea a domnit prin el singur, cu mult mai mult cei ce primesc, in toata plinatatea, harul si darul neprihanirii, vor domni in viata prin acel Unul singur, care este Isus Hristos!) ( Romani 5:17)
Domnul te va face sa fii cap, nu coada; intotdeauna vei fi sus, si niciodata nu vei fi jos, daca vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tau pe care ti le dau astazi, daca le vei pazi si le vei implini si nu te vei abate nici la dreapta, nici la stanga de la toate poruncile pe care vi le dau astazi, ca sa va duceti dupa alti dumnezei si sa le slujiti. ( Deuteronom 28:13- 14)
LA FIECARE PROMISIUNE A LUI DUMNEZEU ESTE ATASATA O CONDITIE. NU EXISTA PROMISIUNE A LUI DUMNEYEU FARA A FII SI CONDITIA ATASATA. CONDITIA CA SA DOMINIM IMPREUNA CU EL, SA FIM CAP SI NU COADA, TOTDEAUNA SUS SI NICIODATA JOS- ADICA SA NE RIDICAM MEREU DEASUPRA CIRCUMSTANTELOR- NU ELE SA NE DOMINE PE NOI CI NOI SA LE DOMINAM PE ELE PRIN PROTECTIA AUTORITATII CE NE-A FOST DESEMNATA – ESTE SA ASCULTAM DE PORUNCILE LUI!
Sa nu uitam ca tallitul era in primul rand un semn prin care cei ce il purtau trebuiau sa isi aduca aminte de poruncile lui Dumnezeu:
In Numeri 15:37-40 Tora spune urmatoarele: “Dumnezeu i-a vorbit lui Moshe, spunand: «Vorbeste fiiilor lui Israel si spune-le sa isi faca tzitzit (ciucuri) in colturile vestmintelor lor, in toate generatiile lor. Si sa puna in fiecare tzitzit din fiecare colt un fir albastru. Sa va fie voua de tzitzit, ca sa le vedeti si sa va aduceti aminte de toate poruncile lui Dumnezeu pentru a le indeplini. Si sa nu va duceti dupa inima voastra si dupa ochii vostri dupa care va desfranati. Ca sa va amintiti si sa indepliniti toate poruncile Mele si sa fiti sfinti Dumnezeului vostru. Eu sunt Dumnezeul vostru, care v-am scos din tara Egiptului pentru a va fi Dumnezeu, Eu sunt Hashem, Dumnezeul vostru!»”

„Poalele mantiei Lui – umplu Templu”. Hristos ne-a promis ca toata autoritatea i-a fost data in cer si pe pamant si ca El va fi cu noi pana la sfarsitul zilelor noastre daca ascultam de porunca Lui de a vesti Evanghelia Lui celor nemantuiti:” Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant.. Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: „Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” Amin. ( Matei 28: 18-20)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s