CE ÎNSEAMNĂ ÎN ENORMA PROFUNZIME RENAȘTEREA PRIN BOTEZUL ÎN APĂ CA UN SISTEM A LUI DUMNEZEU PRIN CARE OMUL ESTE MÂNTUIT

”Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu.”( Ioan 3: 5)
Nicodim venise noaptea la Hristos. Era și în acea vreme sindromul singurătății în mijlocul mulțimii căci Nicodim era o persoană publică. Nu exista sistemul internetului care să ofere posibilitatea oamenilor să fie căutați și găsiți în locurile cele mai ascunse însă, ca și acum, mai mult ca orice fel de relații și nevoi – oamenii deconectați aveau nevoie de un sistem de conectare cu Împărăția Sa. De aceea Însuși Dumnezeu a venit din Cer în mijlocul deconectaților pentru a-i conecta cu cerul. De aceea Isus Hristos i-a zis lui Nicodim:
” Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce s-a coborât din cer, adică Fiul Omului, care este în cer… Și după cum a înălțat Moise șarpele în pustie, tot așa trebuie să fie înălțat și Fiul Omului pentru ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viață veșnică” ( Ioan 3:13- 15)
Forțele întunericului, începând din grădina Edenului, acționând prin natura omului, au înființat un sistem oponent sistemului mondial a cărui Conducător este Hristos. Era nevoie de un sistem dumnezeiesc de răscumpărare prin intermediul căruia natura umană pervertită de păcat și deconectată de cer să devină o nouă creație, a cărei cetățenie este în cer începând cu viața de pe pământ:
” El ne-a izbăvit de subt puterea întunericului și ne-a strămutat în Împărăția Fiului Dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sângele Lui iertarea păcatelor. El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întâi din toată zidirea.” ( Coloseni 1:13-15)

Moartea lui Hristos pe cruce a fost metoda folosită de Dumnezeu pentru înlăturarea creației vechi care oricât ar fi de educată, tot fire pervertită de păcat se numește în ochii lui Dumnezeu. Hristos i-a explicat lui Nicodim că în Împărăția lui Dumnezeu nu poți intra dacă ești „ bun ” sau ”rău” ci doar dacă ești o creație nouă.
” Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh este duh. Nu te mira că ți-am zis: ”Trebuie să vă nașteți din nou.” ( Ioan 3: 6)
Și învierea lui Hristos este metoda folosită de Dumnezeu pentru a dărui omului tot ce are nevoie pentru a trăi în Împărăția Lui iar Botezul este reflectarea hotărârii omului de a mărturisi public în fața lumilor văzute și spirituale că este de acord cu modul lui Dumnezeu de a înlătura tot ce nu este dumnezeiesc din el și de a primi o nouă natură, ” după chipul și asemănarea Lui” – cum a fost creat omul la originea lui. Înseamnă modul de a cofirma al omului că nu are nimic bun în vechea lui fire, că are nevoie de o natură nouă, este calea de ieșire din sistemul lumii condusă de forța întunericului spre intrarea în Împărăția lui Dumnezeu.
Botezul este metafora crucii în creștinism, imaginea sistemului de salvare al omului prin moartea împreună cu Hristos și învierea la o viață nouă împreună cu El.
Se încheie o veche creație prin asemănarea imersiunii în apă prin Botez cu moartea și îngroparea primului Adam și se naște o nouă creație a celui de al doilea Adam – omul care trăiește prin Hristos o viață nouă.
” Nu știți că toți câți am fost botezați în Isus Hristos, am fost botezați în moartea Lui? Noi, deci prin Botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca după cum Hristos, a înviat din morți prin slava Tatălui , tot așa și noi să avem o viață nouă… Acum, dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom și trăi împreună cu El.” ( Romani 6: 4, 5, 8)
Apostolul Petru explică cum, prin credință- așa precum Noe și acei care erau împreună cu el – au fost salvați de pedeapsa lui Dumnezeu împotriva unei lumi corupte, tot astfel și acei care se scufundă în apă în mod simbolic iar apoi se ridică în Hristos, vor fi salvați, mântuiți.
… în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt. Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume Botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești ci mărturia unui cuget curat înaintea lui dumnezeu prin învierea lui Isus Hristos.” ( 1 Petru 3: 21, 22)
”Crede în Domnul Isus și vei fi mântuit tu și casa ta ”–
-au răspuns Pavel și Sila temnicerului când acesta a întrebat:
” Domnilor ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”
Și ei i-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu atât lui cât și tuturor celor din casa lui. Temnicerul i-a luat cu el chiar în ceasul acela din noapte, le-a spălat rănile și a fost botezat îndată, el și toți ai lui.” ( Faptele Apostolilor 16: 31- 34)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s