Handicapul conștiinței, de Ligia Seman

Din primele relatări biblice în care este descrisă viața omului, ne dăm seama că femeia este o iubitoare de frumos. Ochii Evei au privit îndelung rodul pomului din care i s-a interzis să mănânce (Geneza 3:6). I-a admirat forma, culoarea, aspectul și s-a lăsat vrăjită de propriile simțuri. A întins mâna și a mușcat…

Desigur, și bărbații sunt îndrăgostiți de frumusețe. Ei au fost creați să fie foarte ușor stimulați din punct de vedere vizual.

De-a lungul timpului, omul a caracterizat lumea înconjurătoare și a făcut categorii, în funcție de propriile percepții: frumos și urât. Standardele s-au schimbat de la o cultură la alta, de la o epocă la o altă epocă, însă setea după plăcerea vizuală a rămas aceeași. Admirația față de frumos, dorința de a crea ceva frumos sunt insuflate de Creatorul care a făcut toate lucrurile. Privește la o floare, la cerul înstelat, la penajul păsărilor, la azurul râurilor, la aripile unui fluture și vei vedea măiestria Autorului frumuseții în multe forme.

În ceea ce îl privește pe om, după ce a gustat din „frumusețea interzisă”, vizualul a devenit un impediment. Ochii lui nu se mai avântă dincolo de ceea ce observă pentru a descoperi un alt tip de frumusețe, una nepieritoare.

Samson, ultimul judecător ales al poporului Israel (Judecători 13-16) a iubit două femei înzestrate cu trăsături fizice plăcute, însă nu a fost preocupat să arunce o privire în oglinda sufletelor lor. Ultima parte a vieții lui s-a desfășurat tragic și dureros. Putea să fie altfel…

Oamenii sunt atât de fascinați și preocupați de ceea ce izbește ochiul încât bagatelizează natura inimii. Ca dovadă că azi avem atât de multe magazine de haine care mai de care mai atrăgătoare, mai stilate, manuale întregi de îngrijire corporală, diete, branduri imense de cosmetice și machiaj, industrii de modeling.

În goana după tinerețea fără bătrânețe, oamenii își uită sufletele uscate și la final se privesc în oglinzi cu ochi goi.

Autoarea Ligia Seman abordează această tendință de a supraestima armonia trăsăturilor fizice în cel de-al doilea roman al său, Handicapul conștiinței, împletind grațios analiza psihologică a personajelor cu adevărurile nepieritoare din înțelepciunea biblică.

Romanul ne poartă prin viața lui Emanuel Mihalcea, din copilăria marcată de suferință, traume, marginalizare până în plina maturitate dominată de poverile prejudecăților și de consecințele unor alegeri pornite dintr-o inimă rănită și flămândă după afirmare.

De-a lungul timpului, fiecare persoană cu care intră în contact își lasă o amprentă în calea lui care îl va marca pentru tot restul existenței sale. Sămânța Adevărului plantată în inima lui de copil de către bunica sa se înalță plăpând până în adolescență, timp în care mama lui, Ana, face tot posibilul să o înăbușe. Abandonată în orfelinat pentru că se născuse cu o malformație la picioare, Ana își caută împlinirea în unicul ei fiu, făcând din el idealul său. Credința copilului pentru ea însemna un mare impediment pentru succesul în societate al lui Emanuel. Astfel, deși este susținut de Adina pe drumul credinței, prietena sa oarbă din copilărie și prima iubire, tânărul ajunge într-un punct în care alegerile sale îl desprind de ea și îl împing în caruselul plăcerilor, al lăcomiei și al egoismului.

Cartea prezintă durerile celor cu deficiențe fizice, marginalizați și batjocoriți de o societate flămândă după frumusețe, succes și putere. Ligia Seman are darul de a sensibiliza cititorul și de a-l provoca să reflecteze dincolo de ceea ce se vede. Mesajul ei este despre existența unei frumuseți care nu vine nici de la natură, nici din preocupări omenești, o frumusețe pe care numai Creatorul o poate dărui și care poate fi văzută numai prin ochii Lui.

Romanul Handicapul conștiinței a devenit una din lecturile mele de suflet, o sursă de inspirație și meditație, un îndemn pasionant de a privi către Acela care este Cel mai frumos și de a deveni asemeni Lui.

Recomand și romanul ei de debut, Funiile dragostei, o poveste de dragoste care s-a născut și a strălucit pentru Cel care este însăși Dragostea. Este planificat pentru a fi ecranizat, dar sunt necesare resurse financiare. Puteți susține acest proiect aici. Dacă nu sunteți sigure, citiți întâi cartea și cu siguranță veți considera că se merită să îl susținem.

Cărțile vi le recomand cu drag. Le puteți comanda aici:

Ligia Seman – Funiile dragostei (română) / (engleză)

Ligia Seman – Handicapul conștiinței

Fiți binecuvântată, soră Ligia și mulțumim pentru aceste cărți de valoare!

Cu dragoste,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s